Joululahjojen ostaminen

Joululahjojen ostaminen on suuri urakka, johon voi huonosti organisoituna kulua suhteettoman paljon aikaa ja rahaa. Lahjojen ostaminen kannattaa siis suunnitella huolellisesti jo ennen kauppoihin menemistä. Juuri lahjaostoksilla käymiseen pätee erityisen hyvin se, että hyvin suunniteltu on puoleksi tehty.

Kuuntele läheistesi toiveita

Lahjalista on paras apulaisesi lahjojen ostamisessa. Säilytä edellisten vuosien listat, sillä ne auttavat sinua muistamaan, mitä olet jo antanut, keille kaikille pitää jotakin ostaa ja millaisista asioista olet päätellyt ihmisten pitävän. On turhaa nähdä uuden listan kirjoittamisen vaivaa joka vuosi, jos riittää, että vain täydennät vanhaa muutamilta osin. Listaa kannattaa täydentää pitkin vuotta, esimerkiksi kun lapset tai puoliso ilmaisevat jotakin haluavansa. On mukavaa antaa jotakin, mitä toinen todella tarvitsee tai toivoo.

Ajoissa kaupoille

Joululahjojen ostoa ei kannata jättää viime tippaan. Järkevintä on aloittaa lahjojen hankkiminen jo heti joulun jälkeen. Saitko kenties jotakin, mitä itse et tarvitse, mutta josta joku lähipiirissäsi ilahtuisi kovasti? Laita esine talteen odottamaan seuraavaa joulua, mutta muista myös ruksata se listaasi, jotta et vahingossa osta turhaan toista lahjaa. Joulun jälkeen alkavat suuret alennusmyynnit kannattaa ilman muuta hyödyntää jo seuraavan vuoden joulua silmällä pitäen. Talvivaatteita ja jouluun liittyviä esineitä saa juuri joulun jälkeen niin edullisesti, että säästöt ovat merkittäviä. Lisäksi seuraavan joulun valmistelut kevenevät huomattavasti, kun lahjoista pääosa on jo hankittu.

Missään tapauksessa lahjojen ostamista ei pidä jättää viime tippaan. Tungoksessa tulee tehtyä hätiköityjä päätöksiä ja jonoissa seisomiseen kuluu arvokasta aikaa, jonka voisi käyttää vaikka kodin jouluvalmisteluihin. On hyvä asettaa itselleen tavoiteaikataulu, jonka mukaan kaikki lahjat on hankittu esimerkiksi joulukuun puoliväliin mennessä. Muista käyttää hyödyksesi myös nettikauppoja, sillä näin voit säästää paljon aikaa kaupoilla käynnissä – esimerkiksi Hintaseuranta.fi on loistava paikka aloittaa lahjaideoiden selaaminen.

Joululahjaostoksilla kannattaa lisäksi muistaa aineettomat lahjat. Erilaiset hoidot tai liput vaikkapa elokuviin tai teatteriin ovat hyvä vaihtoehto ihmisille, joilla on jo kaikkea.